Vanliga tandsjukdomar och besvär

De vanligaste tandsjukdomarna går att förebygga med några minuters tandskötsel varje dag. En god munhygien förebygger plack och hål i tänderna.

Ilningar i tänderna kan bero på hål eller sprickor i tänderna. Det kan dock också bero på att du borstat tänderna på fel sätt så att du har skadat tandköttet och tandroten har blottats. Tandkrämer mot känsliga tandhalsar och fluor / fluorbehandling kan dämpa ilningarna.

Saliven är tändernas bästa vän. Den neutraliserar syror som bildas i munnen när du äter och dricker. Saliven skyddar tänderna mot bakteriebeläggningar och hål i tänderna (karies).

Muntorrhet kan bero på olika medicinska åkommor och kan skapa besvär i form av svårighet att tugga, svälja och känna av smak ordentligt. Muntorrhet ökar risken för hål i tänderna då saliven inte kan skydda och reparera tänderna.

Tandlossning (parodontit) orsakas av bakterier som leder till en inflammation i tandköttet. Tandlossning är i grunden ärftligt men kan även orsakas av diabetes, dålig munhygien, tandsten och rökning. De vanligaste tecknen på inflammation är att tandköttet rodnar, ömmar och svullnar.

När du ätit bildas plack. Får bakteriebeläggningen sitta kvar för länge förenas de med olika kalksalter som finns i din saliv. Dessa hårdnar och kan på bara ett dygn bilda tandsten som i förlängningen kan orsaka hål i tänderna. Tandsten som suttit för länge går inte att borsta bort med en tandborste utan måste skrapas bort av din tandhygienist eller tandläkare.

Afte är mycket vanligt förekommande små sår eller blåsor i munslemhinnan. Ett vanligt tecken är att de ömmar eller gör ont när man äter. De flesta sår läker av sig själva men på apoteken kan du köpa geler och munsköljmedel som lindrar besvären.

Karies är hål i tänderna orsakat av syraangrepp på tandemaljen. När vi äter neutraliserar vanligen saliven bakterieangreppen på tandytan efter 30 minuter. Om syraangreppen är frekventa genom till exempel mycket sockerintag eller småätande under dagen hinner inte saliven neutralisera bakterierna. Då försvagas tandemaljen och du får så småningom hål i tänderna. En god munhygien förebygger plack och hål i tänderna.

Tandvärk kan bero på många olika saker. En vanligt förekommande orsak är att du har ett hål i tanden och att tandens nerver har blivit inflammerade. Kontakta din tandläkare för undersökning om du har ont.

Varje gång du äter bildas en tunn bakteriehinna på dina tänder som kallas för plack. När placken hårdnar bildar den tandsten som blir allt svårare att få bort med vanlig tandborstning. Så småningom kan plack leda till hål i tänderna, inflammation i tandköttet, tandsten och även tandlossning.

Tandgnissling och tandpress kan orsaka huvudvärk, smärta och stelhet i käkarna. Oftast beror det på stress eller obalans i bettet. En bettskena kan nattetid hjälpa spända muskler att slappna av och skydda tänderna så att de inte skadas och slits.

Frågor och svar

Friska och starka tänder förebygger framtida problem. Nedan kan du läsa de vanligaste frågorna kring munhälsa.

 

 

Det är inte ovanligt att tandköttet med åldern drar sig tillbaka. När tandhalsen blottas kan det bero på att det underliggande benet drar sig tillbaka på grund av tandpressning och tandgnissling. När tandhalsen blottas slits den snabbare då den saknar skyddande emalj. När tandköttet sjunker nedåt blir tändernas mellanrum större och då är det extra viktigt med noggrann tandskötsel.

Det är inte ovanligt att det blöder från tandköttet när man inte har använt tandtråd på länge. Det är ett tecken på att man har en tandköttsinflammation. Med regelbunden tandtrådsanvändning och tandborstning kommer inflammationen att läka ut och blödningarna kommer att upphöra.

Använd en mjuk tandborste så att du inte trycker ned tandköttet eller skadar dina tänder. Borsta med fluortandkräm morgon och kväll. Känn med tungan så att det inte finns några sträva partier kvar på tandemaljen. Rengör mellan tänderna med mellanrumsborstar och tandtråd.

Blöder det i tandköttet när du borstar dina tänder kan det vara ett tecken på att tandköttet är inflammerat. Tandköttsinflammation beror på att bakterier fastnar på tänderna och bildar beläggningar, så kallat plack. Blödande tandkött kan även vara ett tecken på att du har afteblåsor i munnen.

Fluor i tandkräm och i små mängder är ofarligt. Den motverkar hål i dina tänder och stärker tandemaljen. Fluorskölj kan reparera kariesskador och förhindra att nya hål i dina tänder uppstår.

Är tandköttet svullet, rött och blöder när du borstar tänderna kan det bero på en inflammation i tandköttet (gingvit). Då är det extra viktigt att du håller rent runt tänderna vid tandköttet. Använd tandtråd och mellanrumsborstar för att få bort bakterier som kan finnas kvar.

Borsta tänderna med en mjuk tandborste och fluortandkräm två gånger om dagen. Använd mellanrumsborstar och tandtråd, de gör rent mellan tänderna där tandborsten inte når fram.

Om du koncentrerar intaget av sötsaker till några få tillfällen i veckan begränsar du risken för syraangrepp och hål i tänderna.

Barn bör i regel vänta med att använda tandtråd till dess att de fyllt 13 år. Fel tandtrådsanvändning kan skada tandköttet. Viktigt är att barnet av vuxen eller tandläkare får rätt instruktioner om hur man använder tandtråd på rätt sätt.

Skötselråd för tänder

Förebyggande tandvård är den bästa tandvården. Med några minuters tandskötsel om dagen får dina tänder ett friskare liv.

 

 

Fluor är bra för dina tänder och kan motverka karies, hål i tänderna. Fluortandkräm och fluorskölj kan reparera kariesskador och förhindra att nya uppstår.

Det är viktigt att du borstar dina tänder på rätt sätt. Borsta tänderna morgon och kväll. Håll tandborsten snett mot tandköttet och borsta mjukt med små rörelser. Använd fluortandkräm.

Det viktiga när du väljer en elektrisk eller manuell tandborste är att borsthuvudet är mjukt så att du inte skadar tandköttet. En eltandborste avlägsnar bakteriebeläggning (plack) snabbare än en vanlig tandborste. Byt tandborsten regelbundet när stråna börjar bli böjda.

Det finns många olika typer av tandkräm, det viktiga är att de innehåller fluor. I vissa fall kan du behöva en specialtandkräm, till exempel om du ska förhindra ilningar i tänderna eller lindra blåsor (afte) i munnen.

Det är inte ovanligt att tandköttet kan blöda när man använder tandtråd eller borstar tänderna. Detta är oftast ett tecken på att man har ett inflammerat tandkött. Med förbättrad munhygien brukar detta läka ut.

Har du tandställning är det extra viktigt att hålla tänderna rena. Förutom vanlig munvård kan du behöva skölja munnen med fluor regelbundet eller rengöra med små borstar under tandställningen.

Tandtråd avlägsnar de bakterier (plack) och matrester som tandborsten inte kommer åt. Använder du en tandtrådsbygel kan du med fördel applicera lite tandkräm på tråden för att göra extra rent. När du får ett gnisslande ljud vet du att tandhalsen är riktigt ren. Använd ett lätt tryck så att du inte skadar tandköttet.

Mellanrumsborstar är viktiga komplement till vanliga tandborstar. Speciellt med åren då tandhalsar börjar blottas kan det vara viktigt att använda mellanrumsborstar för rengöring mellan tänderna. Dessa finns i olika storlekar och i gummerat material för att förhindra ilningar i tänderna.

825